Norrland är ett trevligt resmål, inte bara för att det är nära för alla svenskar och dessutom vackert, utan också för att dess dragningskraft, den sköna naturen, faktiskt kan avnjutas gratis. Att resa till Norrland kan innebära en mycket billig resa.

Ulvön

Midnattssolens land

De senaste 50 åren har inneburit ett uppsving för Norrland som turistmål. ”Midnattssolens land”, fjällen och det stundtals nästan subtropiska klimatet i norra Bottenviken har blivit eftertraktade resmål för såväl inhemska som internationella turister. Ett annat område som blivit ”upptäckt” – framför allt under de senaste 25 åren – är Höga Kusten. Det är ett område som sträcker sig från Härnösand i söder till Örnsköldsvik i norr. Benämningen kommer sig av de ovanliga toppiga öarna som tycks vuxna ur havet nära den aktuella kuststräckan. För att öka tillgängligheten till detta område färdigställdes en ny sträckning av E4 med Höga Kusten-bron.

Höga Kusten

För den som vill läsa mer om Höga Kusten finns det en officiell besöksguide där man får del av alla vandringsleder, utsiktsplatser, familjeaktiviteter o.s.v. som står till buds. Den inofficiella huvudstaden för Höga Kusten är Örnsköldsvik. Det kan därför vara klokt att inkvartera sig i staden eller dess närhet när man planerar sin vistelse vid höga kusten för att få ta del av vad både stad och natur har att erbjuda. Här kan du lätt hitta billiga hotell alla tider på året. Från Varvsbergets topp har man en 360 graders vy över hela området och man får en känsla av den mäktiga Höga Kusten. Från Ö-vik är det lätt att ta en båttur ut till de kända öarna för en upptäcktsfärd till lands och till sjöss.

Det är värt att ägna några dagar åt det exotiska Höga Kusten!