Grunden för en lyckat resa är bra planering. Spontanitet kan i all ära vara härligt, men när man tänker åka bort över semestern eller bara ska ut på äventyr kommer man vara väldigt tacksam över att man tog sig tiden att planera väl.

Väder, vind och temperatur

Bra väder är det vi alltid hoppas på när vi är ute och reser, men alla som har spenderat tid att jämföra väderleksrapporter med verkligheten vet ju hur svårt detta kan vara. En del platser kan dock ha lite mer förutsägbart väder än andra. Att kolla upp hur bra vädret i genomsnitt uppskattas vara för en given plats och under en given period är därför varmt rekommenderat.

Balansera pris och restid

Att få komma undan så billigt som möjligt för själva resan dit kan alltid kännas bra. Men ibland kan detta betyda obekvämt långa mellanlandningar och väntetider. Tänk därför noga på hur mycket bekvämligheten är värd och hur mycket tid som eventuellt går till spillo när man offrar den.

Flyg rätt tid och undvik jetlag

Jetlag kan göra de första dagarna efter resan till allt annat än underbara. Det är smart att tänka på när på dagen man reser och när man sedan landar. Flyger man västerut är det i regel lättare att undvika jetlag och det är ofta smart att välja ett flyg som anländer på kvällen. Österut kan vara besvärligare och ju längre sträckan är desto viktigare är det att man väljer rätt. Bäst är ofta att försöka se till att man landar på morgonen och därför sova ombord på planet. Betyder detta att man måst resa väldigt tidigt på morgonen kan det vara smart att övernatta närmare avreseplatsen.

Ha en inte ett fullspäckat schema

Det är alltid värt att kolla upp sevärdheter och aktiviteter man skulle vilja ägna tid åt. Men det är alltid smart att inte boka in nästan all vaken tid man har. Även om man föredrar det över spontanitet kan man helt plötsligt märka att man på grund av restiden mellan två platser måste man stressa på tok för mycket. Man behöver trots allt inte hinna med allt under första besöket. På så sätt har man en anledning att komma tillbaka i framtiden.