Det finns alltid en del besvär inblandat i flygresor. Men för personer som har ett eller annat handikapp kan flygresor komma med några utmaningar som andra personer aldrig behöver tänka på.

Rörelseförhinder

En av de vanligaste problemen är rörelseförhinder av olika slag. Det kan vara allt från personer som använder knäpp eller kryckor till de som är rullstolsbundna. För att säkerställa en sådan problemfri flygresa som möjligt är det rekommenderat att alltid kontakta flygplatsen i förväg och tydligt förklara vilken situation det handlar om. De flesta flygbolag låter passagerare ta med rullstolar och andra rörelsehjälpmedel helt utan extra kostnad så länge man kontaktar dem i god tid. Ombord kan det finnas speciellt designade rullstolar som får plats i flygplansgången. Men för att säkerställa detta är det alltid bäst att fråga i förväg.

Hörselskador

Personer som har hörselskador av något slag kan behöva förlita sig mer på den visuell informationen på flygplatsen och ombord på planet. Medan somliga kan klara sig genom att använda sig av hörapparat finns det även hjälp för personer som är näst intill döv eller helt döv. Igen är det bra att höra av sig till personalen i förväg så kan de ge personlig assistans vid de olika momenten som incheckning och information under resans gång.

Synskador

De med nersatt synförmåga eller helt blinda passagerare kan också få hjälp från att de kliver in på flygplatsen hela vägen till sin destination om de så behöver det. Ombord på planet kan man få alternativ förklaring av säkerhetsrutinerna på ett sätt som är lättare att relatera till och hjälpa till med allt annat som kan göra flygresan enklare. Ledarhundar kan man ofta få ta med sig också. Igen så länge man kontaktar flygbolaget i god tid först.