Thailand har länge varit ett populärt resmål, inte minst för oss svenskar. Det är som mest populärt mellan november till februari, speciellt över jul och nyår. Det är inte så underligt med tanke på hur vacker Thailand är och att det inte är ovanligt med en temperatur på över 30 grader under denna period. Dock så måste man komma ihåg att Thailand inte är Sverige och att saker och ting kan fungera annorlunda. Därför tänkte vi ta upp några saker som kan vara bra att komma ihåg när man ger sig iväg!

Respektera kungafamiljen

Att man ska visa respekt för kungafamiljen är inget nytt i de flesta länder, dock så är Thailand ett av de strängaste länderna i världen när det kommer till just detta. Skulle man göra något som på något vis kränker kungafamiljen så kan man bli dömd för majestätsbrott och riskera upp till 15 års fängelse, alltså inget man vill vara med om. Prata därför aldrig nedsättande om något som har med kungafamiljen att göra.

Mat

Att Thailand kan erbjuda fantastisk mat är nog de flesta medvetna om. Dock så bör du aldrig ta emot gratis mat eller dryck av främlingar, tyvärr så finns det alltid en risk att du kan bli drogad och rånad. Men låt det inte avskräcka dig för att prova mat från alla de matstånden som finns lite här och var! När vi väl är inne på mat och dryck så kom ihåg att aldrig dricka kranvattnet! Köp istället flaskvatten, det är i regel väldigt billigt och kan hittas i princip överallt.

Förhandla om priser

Går man på en marknad så kan priserna verka väldigt oklara och chanserna är stora att du får betala överpris om du köper något på första bästa ställe utan att förhandla. För att slippa detta så är det bra om du frågar flera olika stånd så får du nog en bättre uppfattning om vad varan egentligen kostar. Priserna är vanligtvis satta med prutmån, så förhandla gärna lite om priset. Samma sak gäller ofta transport också, till exempel taxi. På många ställen saknar bilarna taxameter och då är det viktigt att du förhandlar om priset för att slippa betala mer än nödvändigt.